Tak dneska se tomu říká zdanění vkladů....

24.03.2013 09:59

Včera se vláda na Kypru dohodla... všechny bankovní vklady větší než 100.000,- EUR budou zdaněny pětadvacetiprocentní sazbou. Jinými slovy, vláda provedla devalvaci o 25%. V dnešní době, kdy nám všichni tvrdí, že je majetek svatý a lidem se nikdy se nesáhne na peníze. Ejhle... najednou byly banky zestátněny (předtím se říkalo znárodněny), byly zestátněny důchodové fondy, dokonce i církevní majetek byl zestátněn a použit ve "fondu solidarity". Jo, měli tam druhé i třetí pilíře důchodových fondů a dneska těmi penězi v nich budou ručit za banky. 

A všichni mlčí... ti bankéři, kteří nejvíce mluvili o kapitalismu a zrušení státní regulace, jsou dneska rádi, že stát převzal jejich krachující byznys. Trh zdá se nijak neřeší kyperský problém... řeší ho EU, protože když ho nevyřeší EU, vyřeší ho Rusko. Kypr by mohl být první zemí Unie, která padne zcela do ruských rukou. Najednou je trh na nic, protože z ostrova by nezbyl kámen na kameni a všechny by to ožebračilo na kost. 

Jak je možné, že najednou není třeba snižovat regulace a místo toho je povolán "ten nejhorší hospodář" stát? Najednou to nikomu nevadí? Najednou jsou všichni kapitalisti šťastní za mimořádné daně z majetku (vkladů) a najednou už není třeba oddělit stát a církve, najednou není třeba nespoléhat s důchodem na stát, protože státu najednou zase patří všechno a všichni? 

 

Dovedete si představit, jak u nás vystupuje Kalousek před kamery a hlásí, že bankovní vklady budou zdaněny? (u nás je v bankácvh pořád na úsporách víc peněz, než je celý státní dluh) Já ano, stavební spoření už mimořádně zdanil. Co mu brání, aby to udělal ve větším měřítku, jakmile se ukáže, že stát je prostě na dně? K čemu bude mít nějaký druhý pilíř důchodu, když ho pak stejně převezmou a udělají z něj fond solidarity? K čemu vůbec bude důchodový fond, když bude ručit za neregulované banky?

Doufám, že se Duka a Joel Ruml špatně vyspali, protože je stálo tolik úsilí ze státu vydyndat ty hektary a prachy i za cenu leváren s odsouzenými poslanci a teď je docela dobře možné, že jim to za pár let zase vezmou a budou tím majetkem ručit za cosi komusi. Jen s tím rozdílem, že už jim stgát nebude platit duchovní ani jiné vedlejší činnosti. Já bych měl na jejich místě slušné noční můry.

 

Nevím, co budete dělat vy, ale Vidlák už delší dobu v bankách peníze nedrží. Koupí novou fůru uhlí a brambor do sklepa, koupí si pár svitků měděného plechu na střechu, protože uhlí ani brambory si nikdo v budoucí daňové devalvaci odvážet nebude...  a plech se dá schovat.