Nechat ty šikovné, aby si to rozebrali...

23.03.2013 21:36

Takhle začala v devdesátých letech privatizace. Na vládě stáli před úkolem, naakumulovat kapitál a zajistit, aby české podniky přišly do českých rukou. Bylo zapotřebí nějak zajistit, aby se u nás našly miliardy v soukromých rukou. A tak se rozhodli, že "zhasnou a nechají ty šikovnější, aby si to rozebrali". 

Alespoň tak to před nedávnem prohlásil bývalý ministr dopravy a zdravotnictví, člen Klausova kabinetu - Jan Stránský. Ano, takhle to řekl. Prostě nechatm ty šikovnější, aby si to rozebrali. 

 

První, čemu se divím, je to, že ještě policie nekoná. Že nemá naruby dům, byt, kancelář, že nesedí vedle Ratha ve vyšetřovací vazbě. Ale čert to vzal... už se stalo, nazpátek to nejde. Tehdá asi fakt byla jiná doba, nikdo netušil, co přijde, nikdo nevěděl, jak to celé dopadne a nikdo nepředpokládal současný vývoj. Lidi byli naivní, Velký Kormidelník Klaus taky...ale byl oblíbený tak moc, že říct o něm tehdy, že je debil, rozbili by vám hubu... Ne policajti, ne STB, ne mafie... ale obyčejní sousedi nebo kamarádi v hospodě. 

 

Nicméně, hodně se toho alespoň pro Vidlákův mozek vysvětlilo. Teď už chápu, proč jsme v takovém srabu. Když se řeklo, ať si české hospodářství rozeberou "ti šikovní", jejichž jedinou kvalifikací bylo, že měli žaludek na takovou zlodějnu, tak není divu, že jsou dneska na koni. Bývalí veksláci, zlodějíčci, nahrávači si do kapes, jejichž společným rysem byla otrlost, nulová empatie a naprostá lhostejnost k osudu druhých, ti jsou dneska kapitáni českého průmyslu. 

Není ani divu, že se u nás ještě udrží strany jako je TOP 09 nebo ODS, s jejich velmi svérázným pohledem na tržní ekonomiku a kapitalismus. Jakýkoliv čelní politik zmíněných stran by kdekoliv v západní evropě měl na krku žaloby za rasismus a fašismus. Není divu, že se u nás ještě halasně prohlašuje nutnost tvrdého konkurenčního boje. pamatuju si výrok dnešního ministra životního prostředí Chalupy o tom, že trh je sice krutý, ale spravedlivý a svobodný a to je jeho vize. Jasně, že jo, když to je přesně ta vize, která vyrobila dnešní Česko. Ta krutost a bezbřehá svoboda, nulová empatie, lhostejnost ke komukoliv a čemukoliv, vlastní Já na nejvyšším místě - tak vznikl dnešek. To se ví, že to potřebují nějak obhájit a filozoficky zdůvodnit. Před sto padesáti lety bylo stejně kvalitně zdůvodněno otroctví v USA. Vůbec už se nedivím, že je to tak, jak to je. To se prostě dovolilo, aby každý, kdo má žaludek krást, aby si nakradl víc, než může unést. 

 

A víte, co je na tom nejhorší? Opravdu - lid je suverénem. Můžeme si za to sami. Tedy já ne, já ještě neměl volební právo, ale mohou za to ti, co na mě pořvávali, že jsem pitomej vůl, když jsem špuntovkou mířil na Klause. Můžou za to ti, kteří ho adorovali a pořád dokola volili. Můžou za to ti, kteří považovali za správné, aby si ti šikovní nakradli. Ne vláda, to lid jim dal tu moc. Ne Klaus, to těch pět milionů voličů. Ne Stránský, to ti cinkači s klíčema na Václaváku, kteří toužili po tom, spolupodílet se na osudech země... jo splnilo se jim to. To oni jsou vinni tím, že se tady všechno rozkradlo. Ti, kteří před deseti lety byli ochotní se za ODS bít do statků a hrdel, kteří by nedopustili žádnou urážku drahého a milovaného ředitele zeměkoule. Ti kteří volili KDU - křesťani jsou přece hodní a neviděli, že jde jen o restituce. Ti kteří volili Zelené a neviděli, že jde jen o byznys s fotovoltaikou. Ti, kteří si dlouho mysleli, že se na ně dostane taky. Ti, kteří ignorovali opačné hlasy. Ti, kteří nechtěli slyšet o nějaké solidaritě, o nějakém sociálním státu, ti kteří si myslí, že za jejich bídu může pár cikánů na sociálních dávkách. Ti jsou vinni dnešním světem. 

A řeknu vám, fakt nevím, jak budeme měnit to, že nám vládne po politické i hospodářské stránce ta nejhorší zběř, která se mohla v tomhle státě najít. Ti, kteří kradou ne s punčochou na hlavě, ale v drahém obleku. Zapomeňte na to, že znáte v okolí nějakého pocitvého podnikatele. Já je znám taky. Ale podíl všech těch poctivců se na našem hospodářství projevuje tak z jednoho procenta. 

 

Postavit tohle na nějaký solidnější a lepší základ, to je úkol tak na půl tisíciletí. Zapomeňte na to, že by tohle mohly změnit nějaké volby.