Na počátku bylo slovo

31.01.2013 15:39

... a to slovo bylo u Boha a to slovo byl Bůh.

 

Ne, nebudu psát žádný výklad a evangelium svatého Jana. na to mám jinou rubriku. Jen jsem títo úvodem chtěl demonstrovat, že už v šerém dávnověku lidé připisovali slovům velký, ba magický význam. Pro starověké Řeky bylo pero ostřejší než meč. Každý šaman vám dodnes potvrdí, že je třeba zaříkávat, pronášet kouzelnické formule, aby se obřad podařil. Prostě bez těch správných magiských slov to nejde.

Možná si říkáte, o co se to ten Vidlák dneska snaží? Vždyť jsme moderní racionální lidé, my nevěříme na žádná zaříkávání, my nevěříme na kouzelnické průpovídky. Jak krásné by to bylo, nicméně Vidlák v poslední době došel k názoru, že to funguje i v naší společnosti, která se ráda řadí k těm západním.

I naše společnost má svoje kouzelnické slova, která elektrizují masy i jednotlivce, která rozněcují smysly, vedou i boří. I v naší zemi dokáže správně pronesená formulka nevídané věci. Vidlák se rozhodl vám jich pár představit. 

 

Jedno z takových nejsilnějších kouzelnických slovíček dneška je "komunismus". Stačí správně aplikovat toto slovíčko a studenti budou demonstrovat, držet hladovku, volit Karla a kdo ví co ještě. Stačila jedna učitelka na postu radní v Budějicích, která se dala snadno ocejchovat slovem komunistka a ejhle - stávkujeme, píšeme petice, novinářů je plná aula a pozorně naslouchají každému blbci, který slovo komunismus použije v každé větě třikrát, ale jinak nic neřekne. 

Já nevím, co je zač paní Vítezslava Baborová, dnes už radní pro školství v demisi, ale ani těm největším komunistobijcům se nepodařilo vyšťourat, že by kradla, nebo učila o Leninovi a jeho pokroku. Zkrátka normální ženská, která doma určitě nepřechovává bystu Stalina, ani se nemodlí obrácená ke Kremlu a řekl bych že Marxe, nebo Lenina žere podstatně méně než její odpůrci našeho nezvoleného knížete Karla. Dokonce byla zvolena značným množstvím hlasů mnoha lidí, ale stačila ta správná nálepka a už to jede. Na vládě se krade, jeden za druhým je vyšetřován a ejhle - existuje slovo "demokrat".  Když jste demokrat, můžete krást, tunelovat, podvádět a nikoho to nebere. To je síla slova. Být demokrat, to je slovo za desítky protunelovaných miliard. Jesti tohle není magie, tak už nic. 

No a  stačí být komunistou a je úplně jedno, že vedete bezúhonný život, nekradete, chodíte poctivě do práce a nejsou s vámi problémy. Jste totiž KOMUNISTA a komunistou je každý, kdo si myslí, že se společnost má starat o své chudé, kdo si myslí, že klíčový průmysl má být ve státních rukou a má existovat všeobecné školství i zdravotnictví i penze. 

 

No a pokud se vám podaří přestát slovo komunismus, existuje další, téměř stejně mocné - "populismus". Stačí, když někde řeknete, že lidé trpí, že se mají špatně, že je třeba jim ulevit a ulehčit život, už jste populista podbízející se masám. Není to sice taková síla, už nestačí být bezvýznamnou krajskou figurkou, ale na celostátní úrovni to stačí na hodně štvavých článků a reportáží. Opět - můžete být bezúhonní, poctiví, slušní, ale jste populisté a proto je třeba proti vám zaujmout ten správný postoj. 

 

Vzhledem k probíhajícím církevním restitucím se začíná dostávat do módy nové slovo - křesťan, pobožnej, pámbíčkář, katolík... to budou do několika let nová magická slova, která budou spouštět další řetězové reakce. Opět bude jedno, že jste bezúhonní a poctivě žijící. Nebude žádný rozdíl mezi křesťanem, komunistou či populistou. 

 

Pokud se pak náhodou ozvete a budete chtít argumentovat nějakým rozvitým souvětím a použijet třeba sociologický termín, dostane se vám nálepky "demagog". to také funguje docela dobře. Nestačí vám argumenty? rychle vyřknout zaklínadlo "demagog" a jste vítěz skoro každé debaty.

A nedej bože, abyste nějaká fakta neřekli s přesností na desetiny procent, nebo aby jste použili nestandartní výrazový prostředek, případně v nedostatku času řekli nějakou logickou zkratku, v té chvíli jste totiž lhář. Ne, ti co manipulují s pravdou a lžou na každém rohu, ti dnes jen říkají "nepravdu." Ale ten, kdo se trochu splete, ten je lhář. Kvůli lháři se popíšou tuny a tuny bajtů, ale kvůli nepravdě se mlčí a je to každému jedno. 

 

Jste hloupí, neumíte argumentovat, jste líní, nikam jste to v životě nedotáhli a nebo naopak máte hroší kůži a chcete se dostat nahoru? Nemusíte být bezúhonní, ani poctiví, stačí jen dostatečně často zaříkávat těmi správnými slovy a pídit se, která zrovna dostávají moc. Žádnému slovu to nevydrží věčně. Každý šaman ví, že se magie slov vyčerpává. Komunismus ještě vede, ale vrchol už má za sebou. Populismus ještě chvíli vydrží, křesťani teprve začnou a demagog s lhářem jsou evergreeny fungující už po staletí. 

Neučte se, nepotřebujete to, jen v každé větě třikrát za sebou hlašte, že jste demokraté - to je pozitivní zaříkadlo a navíc umocňuje vržené zaklínadlo komunismu. Ještě pár let to takhle vydrží a dost možná to ještě jedny volby vyhraje a pár desítek tisíc lidí to dostane do bídy. Takže pamatovat si: "Jsem demokrat a nesnáším komunismus". Pak nemusíte být ani chytří, ani vzdělaní, ani hodní, ani věrní, ani čestní. Tato zaklínadla ještě pořád fungují. 

 

PS. Ještě jeden příklad... řekněte v plné šalině nahlas "hovno". Nic se nestane. Ale zkuste říct stejně nahlas "exkrement". Okamžitě bude slyšet spadnout špendlík.