Karle, není se čím chlubit

17.01.2013 18:42

 

Se současnou prezidentskou volbou se objevil fenomén, který jsem dosud nezaznamenal. Bannery a fotografie na sociálních sítích, kde majitel stránky dokazuje své příslušenství tím, že "volí Karla". Zaznamenal jsem žádosti, kde že se dají sehnat trička, kde že se dají sehnat placky, kde že se dají sehnat plakáty a i v našem vidlákově se našlo nemálo oken, kde na mě kníže blahosklonně shlížel. Volím Karla... 

Voliči všech ostatních kandidátů takhle okatě svou přízeň najevo nedávali. Ano, prohlásili veřejně, či v internetové diskusi,kdo je jejich favorit a komu "to hodí", ale dát si na svůj facebookový profil obrázek Roithové, Fišerové či Zemana, takových bylo asi opravdu minimum. Ovšem Karel je všude. 

Osobně z Karla nijak nadšený nejsem. Není účelem tohoto článku vysvětlovat, co mi na něm vadí a proč z výsledků prvního kola nemám žádnou radost. Ale ani Karlovi fanoušci nikde nepíší, co se mu v politice povedlo, kolik diplomatických misí uskutečnil a kolik jich dotáhl do konce, nepíší o jeho iniciativách v českém parlamentu ani o důležitých zákonech, které prosadil a díky kterým se život naší společnosti rapidně zlepšil. Karlovi každopádně věří, mají ho rádi, ba někteří ho přímo milujou. 

 

Proto bych se chtěl Karlových příznivců zeptat, zda se také zamysleli nad tím, že by v krajním případě Karel mohl být opravdu takový, jak působí - senilní, starý, manipulovatelný, nepoužitelný v žádném případě? Zamysleli se nad tím, že by Karel mohl být podobně tragická postava jako třeba Emil Hácha, který svým sezením na Hradě zlegitimizuje vládu současného i budoucího bordelu? Co když se ukáže, že po Klausovi nemůže přijít nic horšího, ale ono to bude ještě horší? Já vím, že Karlovi věří, ale vyzkoušený jeho charakter nikdo nemá. Ani mít nemůže, protože nikdo neví, jaké úkoly nového prezidenta čekají. Co když v nich Karel dramaticky selže, jak tvrdí jeho odpůrci? 

Jsem demokrat, nevadí mi, že bude zvolen Karel a nevadí mi, že bude zvolen Zeman. Ale pokud tam bude Karel a selže, co budou ti jeho příznivci říkat? Pokud někde plácnete, že jste volili toho a toho, za půl roku to nikdo neví a pokud si někdo náhodou vzpomene, můžete snadno tvrdit něco jiného. Ale teď? Když jste se oháněli plackami, tričky, vyvěšovali jste do oken plakáty, tapetovali jste si váš profil? To si lidi budou dlouho pamatovat. Pokud Karel selže, budete to mít od každého vidláka na talíři. Sice Karla milujete, ale jaksi to není kvalifikace pro Pražský hrad.

 

Karle, máš odvážné následovníky... jsi nejstarší, nikdo o tobě vlastně nic neví, nic jsi nikdy nenapsal, nestojíš za žádným zákonem, za žádným úspěchem, moc ti to nemluví, neumíš hymnu, nestaráš se, zda tvoji kamarádi nekradou, usínáš při každé příležitosti... Bude na tebe vidět a prezidentovat zrovna v našem státě není žádný med.  Tvoji příznivci mají fakt odvahu. Stačí ukázat, že se v tobě nemýlím a znemožníš přes milion dospělých lidí na dost dlouho a ty nejaktivnější nejspíš i natrvalo. Vidlák si totiž ta okna s plakáty a profily s bannery bude pamatovat. A hádej, co si pak bude myslet o lidech, kteří projevili tolik politické nezkušenosti a naivity, až mu budou radit, jak má žít. Ale samozřejmě, ještě může vyhrát Zeman a nebo se  může ukázat, že jsi přesně takový frajer, jakým se jevíš v kampani. I když mě to tedy nepřesvědčilo.