Kapitalistický komunismus

25.04.2013 20:14

Nemám rád, když se nadává na chudáky. Opravdu mi lidsky vadí, když někdo tvrdí, že lidé žijící jednou nohou pod mostem, jsou vlastně nenažraní. Dere mi nervy, když někomu vadí, že si chudák (aby si trochu ulehčil ten hnusně neřešitelný život) dá pivo nebo zapálí cigaretu. Člověk, který od bohaté večeře nadává, že někdo dostává zadarmo sociální dávky, které on platí ze svých daní, ten nikdy neprožil gheto ani na jeden den a nikdy se nesetkal s opravdovou bídou.

Ještě pořád si myslím, že je naší historickou tradicí pomáhat nejenom těm, co si pomoc zaslouží, ale i těm, kdo si ji nezaslouží. Člověk který pomáhat nechce a čertí se, že mu někdo projídá jeho těžce vydřenou budoucnost, je vlastně chudák, protože dupat po těch dole je snadné a beztrestné. S podobnými raději nemít nic společného.

Většině těchto velkých bojovníků za individuální hodnoty svobodných a volných neviditelných rukou trhu zní slovo socialismus jako nadávka od které se musejí distancovat co nejvíc a co nejhlasitěji. Ale jaksi jim ušlo, že se právě ve jménu jejich idejí vyvinul socialismus, který daleko překonává všechno, co si kdy Lenin mohl přát. Nebyla zapotřebí ani revoluce, ani internacionála, ani tanky, ani Stalin. Stačila burza.

Ve jménu tržní ekonomiky, odstraňování ekonomických bariér, snižování daní a mezinárodních obchodních smluv jsme se všichni neuvěřitelně propojili.
Znám pár jedinců, kterým se otevírá kudla v kapse, kdykoliv zaslechnou slovo sociální stát a byli by ochotní se rozkrájet, jen aby zvítězily ty samoregulační tržní síly, hlavně aby to někdo nezačal řídit, protože to je samozřejmě cesta do pekla. Jen žádná cla, žádné poplatky, žádné zavřené hranice, žádná obchodní omezení. Trh to zařídí sám.
Že tento deregulovaný svět nadnároních korporací a volného obchodování všeho a všech vyrobil komunismus, na jaký se soudruzi v SSSR nikdy nevzmohli, to jaksi vidět nechtějí.
Dojde k zemětřesení v Japonsku a burzy po celém světě klesají. Celý svět najednou tratí na Japonském neštěstí. Celý svět najednou platí. Řecko se blíží ke krachu a problémy mají najednou banky na půlce planety. Bankrot Řecka platíme už dnes snižováním burzovních indexů, znehodnocováním měny a jinými podobnými kanály.
V Rusku se neurodí obilí a ceny potravin rostou v celém světě. Dokonce i tam, kde se urodilo nadstandartně. Zkrátka milí pozemšťané - za ruskou neúrodu zaplatíte všichni stejně cena pšenice jde nahoru všem stejně. Zjistí se, že je v mexickém zálivu míň ropy a jak je najednou barel pěkně drahý – dokonce i tam, kde je naopak ropy dost.
V USA přestaly jít na odbyt hypotéky a kurňa, na následném krachu se podíleli úplně všichni. Japonci, evropaní, číňani, no to je přece naprostý komunistický ráj, jakápak tržní ekonomika. To burza je nejdokonalejší komunismus, který zajistí, že se rizika rozloží kompletně do celého světa. Nějakej blbec si v USA založí fond na principu letadla - a člověk kouká jako tágo, ono se to projeví i u nás. O tomhle se Marxovi ani nesnilo.
Ano přátelé, toto je socialismus v nejryzejší formě. Už neexistuje žádné rozdělení na „my a oni“. Už neexistují skupiny nebo zájmy skupin. Už existuje jen planeta. Už si prostě nekousnete na úkor druhého, protože všechno souvisí se vším. Je zbytečné mít radost, že u nás není zemětřesení, nemáme tu sopky ani hady. Je zbytečné být klidní, protože tu nejsou pouště a že se počasí chová pořád docela rozumně. Sucho v Etiopii se projevuje přes burzu i u nás. Piráti u Somálska zdražují ropu i nám, ačkoliv ta teče přes ropovod Družba úplně jinudy. Co na tom, že naše ekonomika má dobré vysledky a konečně to začíná vypadat, že se zase začínáme chytat v zahraničí. Stačí řecký rating a vezeme se všichni.
Co na tom, že nejsme s nikým ve válečném stavu. Stačí aby byla válka v Avganistánu a ono to má vliv i na naše obchody a náš kurz koruny. Burza nás donutila přijmout a zaplatit rizika, která by si normálně myslící člověk nikdy na hrb nevzal. Jakmile se kterýkoliv zloděj dostane se svojí firmou na burzu, okamžitě jsou jeho problémy problémy nás všech. Stát mu ani nemusí sanovat jeho ztráty, bohatě stačí že se propojí jeho finanční kanály, pak začne kracovat, ukáže se, že kradl a pocítíme to všichni na inflaci, zdražené ropě nebo vyšších úrocích díky bankovnímu riziku.

 

Možná by bylo zapotřebí milí bojovníci za lepší svět, aby jste se přestali strefovat do těch nevzdělaných chudáků pod vámi a aby jste přestali mluvit o liberálním světě a koukali to zase nastavit, aby u nás v Česku zase záleželo na tom, jak to jde nám čechům. Aby u nás záleželo na našem průmyslu, na našich bramborách a na našem uhlí. Abychom si svoje průšvihy vyžírali sami a aby si jinde zase odskákali ty svoje. Co kdyby jste se už konečně přestali vymlouvat na hloupé a nenažrané spoluobčany a přiznali, že nám to těžko může fungovat, když vlastně zprostředkovaně platíme za každý cizí průšvih kdekoliv na světě aniž bychom toho zmetka, který to způsobil, mohli také adekvátně potrestat. Platíme dokonce i za to, že Japonci neumějí pořádně postavit atomovou elektrárnu a že v USA byli všichni jak diví do kreditních karet, ačkoliv u nás atomové elektrárny stavíme bezpečnější a kreditky sice používáme, ale rozhodně ne tolik. Mluvit o zodpovědnosti ztrácí smysl. Můžeme být zodpovědní jak chceme, ale tu cizí nezodpovědnost pěkne zaplatíme na drahém benzínu, vysokých úrocích a inflaci.