A takhle to dopadne i u nás...

28.03.2013 11:28

Má-li nějaká země problémy se zadlužeností, ať už státní, soukromou, bankovní? Žádný problém, až se na to přijde, prostě se zdaní vklady takovou sazbou, aby se to pokrylo... V minulém článku jsem psal o 25% daně, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že by se v dnešní době dalo jít tak daleko... 

Kypr zdaní vklady sazbou až 80%. Najednou je řešení zadlužení tak snadné - vezme se těm, kteří na to mají. Ano, "potrestají se ti úspěšní a schopní, kteří vydělali nebo nakradli (to se v úspěšnosti nerozlišuje) tolik, že to nejsou schopni utratit. Člověk by si myslel, že daňový ráj mu umožní neplatit daně a kuk, najednou nemá skoro nic. 

Na Kypr se ročně registrovalo cca 10.000 firem z Česka. Vůbec mi jich není líto. Vadilo jim platit 15% daň u nás, vadilo jim prokazovat nějaké účetnictví a tak teď přišli o mnohem víc. Doufám, že to Tykač, Bakala a další velkozloději této země už pochopili. Ještě se rádi mohou naregistrovat zpátky. Taky budeme jejich peníze potřebovat při podobné reformě.  

 

V roce 2006 řekl jiří Paroubek, že se dluhy nemusejí platit - tedy ty státníl. (dluhy obyčejných lidí se musejí zaplatit několikanásobně) a hned ho označili za arogantního hajzla, který chce rozvrátit náš stávající svatý řád kapitalismu a nedotknutelnosti majetku. A najednou se totéž děje na Kypru za nadšeného potlesku celé Evropy. Najednou to není arogantní, ale nutné opatření. Najednou je ten špatný hospodář - stát,  ta poslední naděje. 

Co myslíte, jak se vyřeší český státní dluh? Přesně stejně. Možná se to nebude jmenovat zdanění vkladů, ale prostě se to zaplatí od těch, kteří nadstandartně vydělali. ani bych se nedivil, kdyby to dělal ten stejný nejlepší ministr financí známého vesmíru, který doteď mluvil o opaku. 

Říkejte si tomu totalita, socialismus, fašismus, devalvace nebo prostě bankovní bankrot, vyjde to nastejno. Vždycky to končí takhle. Když ve Strakovce a ve vedení velkých firem sedí produkty privatizačního zhasínání, není se čemu divit. V naší republice je dost střádalů, kteří si myslí, že o to nemohou přijít. Přijdou o to, žádný problém. Nikde nebudou stát barikády, nikde nebudou stávkovat nebo střílet. Až na pár výjimek budou všichni sedět doma a děkovat nebesům, že to ještě dopadlo dobře. Možná Kalouska někdo zastřelí...   

Pak za pár let se o tom bude mluvit jako o zlodějně tohoto režimu, stejně jako se tak dneska mluví o reformě z padesátého třetího. Prostě kradou, neumějí hospodařit, vydělávají jen do vlastní kapsy a pak o to tak jako tak přijdou. Žádný zloděj neroste do nebe a každá blbost (i když ji zastává bankéř) se nakonec projeví.