Ubývají a ubývají

21.01.2013 19:46

U nás ve Vidlákově jsou takzvané církevní restituce veliké téma. Akorát se tady tomu říká majetková odluka církví od státu. Nemusím asi zdůrazňovat, že jsou tady všichni kosteloví všema deseti pro. Už jsem tu zažil docela prudký výpad proti názoru jiného pámbíčkáře z druhé strany republiky, který restituce nepodporoval. Ano širá veřejnosti, je to neuvěřitelné, ale i mezi námi křesťany existuje určitá menšina, která si odluku církve a státu představovala jinak než formou majetkových přesunů. Jsme ovšem menšina nepočetná. Ostatní v těch penězích vidí nový středobod vesmíru, jako to jediné, co jim chybělo k tomu, aby církve konečně začaly pořádně fungovat. Doteď to skřípalo, ale nyní -  přesně podle kapitalistických pouček - dejte nám prachy a ono to půjde.

Je pak samozřejmě nesmírně skličující zjistit, že se o odluce církve mluví už dvacet let, skoro deset let se chystá současná varianta, přes tři roky je známa současná podoba zákona a když se to konečně schválí, pak teprve začíná v naší církvi diskuse, co se s těmi penězi vlastně bude dělat... Pak se také zjistí, že platby mohou probíhat i pomocí dluhopisů... ano je to v zákoně, ale pro celou Ekumenickou radu církví to ústy jejího předsedy byla zcela nová informace. Ano hoši, umíte tam skvěle číst a vynikáte v analýze. Myslím, že katolíci v tomhle jsou mnohem dál. 

 

Vidlák se nestačí divit. Už dlouho nezažil, aby se v církvi tak radostně tleskalo vlastní sebevraždě. Osmdesát procent obyvatelstva je proti restitucím, ale jejich názor asi není podstatný. Nám stačí ten názor těch zbylých dvaceti procent. Takže můžeme s klidem tvrdit, že těch osmdesát procent do kostela dobrovolně nezavítá. Možná nepravdivě, ale do druhové paměti tohoto národa byl vypálen cejch na celou dobu spláceni o tom, že církve jsou posedlé mamonem. Katolíkům se to možná vyplatí, ale ostatní církve na tomto utrpí škody, které jim žádná státní platba nevynahradí.

 

Církvím v tomto státě trvale ubývají členové. A ubývají zhruba stejně rychle, ať se jedná o vykořeněné sudetské Západní čechy a nebo o tradiční a hluboce věřící Jižní Moravu. Ano, v Ústí nad Labem ubývají členové církvím stejně rychle jako ve Vidlákově. Prostě něco je špatně... nejsou lidi. Určitě se najdou tací, kteří mi budou oponovat různými příčinami úbytku členů, demografické důvody, odliv lidí do měst a tak, ale jsou to kyselé hrozny. Není to tak dávno zpátky, co se lidé stěhovali právě proto, že na tom místě byl kostel. 

Dneska se z kostela spíš prchá a když tam lidi nepřijdou, tak ani neplatí desátky a když neplatí, tak nejsou na nic peníze a když nejsou na nic peníze a farář chce mít trochu životní úroveň, tak si řekne o restituce a hned je na světě veseleji. Ale lidí mu to nepřidá. Ba naopak. 

Takže den zúčtování jsme si odložili o dvacet let. Ještě dvacet let budeme mít dost peněz, abychom uživili celý farářský i úřednický aparát, aniž by muselo dojít k jakémukoliv zamyšlení na téma prázdných kostelů. Ještě dvacet let může provádět všechny bohoslužebné úkony, všechny rituály a prázdé lavice za sebou nebrat na vědomí. Ještě dvacet let si můžeme myslet, že to děláme dobře. 

Pak ta šaškárna jednou skončí. To už nás bude pět a půl... tak akorát dost na to si sednout kolem stolu. Pak se zjistí, že to jde i bez faráře. Pak se taky možná zjistí, jak se to dělá, aby lidi do kostela cestu zase našli. Ovšem tak jako tak se bude začínat od nuly. Jen celý národ bude mít pořád ještě v hlavách, že křesťani jdou po penězích. Kdybychom si to odpustili a ty restituční peníze nechali státu (jako to udělali třeba Jehovisti) tak bychom dělali to co stejně budeme muset, ale začínali bychom z lepší pozice. 

 

 

PS. Nechci být špatným prorokem, ale za dva roky nejspíš vyhraje volby levice. Ta už dopředu avizovala, že s nemovitostmi už nic neudělá, ale že se bude s církvemi bavit o snížení finanční náhrady. Asi bude mít i dost silnou pozici, aby se s církvemi nemusela bavit, ale mohla jim to prostě nařídit. 

Katolíkům to bude asi jedno, ti už svoje lesy, louky a pozemky budou mít, ale ti ostatní, kteří mají jen tu finanční náhradu, ti budou muset rychle začít vymýšlet krizové plány. A vsadím se, že je v tom bratři katolíci nechají koupat a doporučí jim křesťanskou pokoru a přijetí nižších (nebo žádných) náhrad. Já být předsedou Ekumenické rady církví, tak bych se v takovém případě musel jít čestně zastřelit. Hřích nehřích. 

Český národ je ateistický a pokud považuje církve za přítěž, nemohl to vymyslet lépe. Za sto padesát miliard zmizí většina církví na smetiště dějin a počet aktivních věřících klesne na hranici statistické chyby. V dlouhodobém kontextu se to ukáže jako laciná varianta oproti té armádě estébáků, kontrolorů, lágrů a dalších vymožeností, kterými bojovali proti církvím komunisti a nacisti.